Svenska Artiklar, ditt artikelarkiv på nätet
Sök:

Svenska Nihilistsällskapet - Svensk Nihilism's Articles in Historia

 • Julens ursprung
  Som vanligt har kristendomen stulit och gjort om denna för länge sedan betydelsefulla tradition. Nu för tiden är julen enbart en tid av extrem konsumtion och ett verktyg för att få folk att tömma sina plånböcker för onödiga saker. Det är också ett sätt för föräldrarna att hålla sina ungar i schack genom att hota med saker som "Var en snäll pojke, annars blir det inga presenter till jul".
 • Mytens betydelse
  Den överrationella människan har förlorat sina drömmar - hon har förlorat sin myt. Eller har hon det? Det är på tiden att vi reder ut den gamla berättartraditionen, dess betydelse och funktion, och vart rationalismen egentligen leder oss.
 • Svenskens bekymmer
  Det kanske mest betydande särdraget hos svenskar, är vår kärlek till naturen. Betydande på det sätt att det har kommit att utforma både en unik styrka och en tragisk svaghet hos vårt folk. Alla folkgrupper har sina styrkor och sina svagheter, men just vi har lyckats med konststycket att utveckla både de mest fantastiska specialiteter och de mest underminerande akilleshälar för oss själva, som tänkas kan.
 • Natur- och sagoväsen i Sverige
  I alla tider har naturen varit centrum, inte bara för mat och skydd, utan även för mystiska varelser och andliga väsen. Bakom stock och sten har människan påträffat underliga ting som ej kan bortförklaras enligt rationell eller vetenskaplig logik. Dessa väsen har haft sitt hem i naturens gäckande sköte, där de levt ett minst sagt underligt liv.