Svenska Artiklar, ditt artikelarkiv på nätet
Search:

Home | Historia


Smycken - en kroppsprydnad som använts i årtusenden

By: Marlene of Sweden

Smycken, så var det förr och så är det nu

Sedan urminnes tider har det funnits olika sorters smycken och då syftar vi på de personliga prydnader som människan bär på kroppen, till exempel örhängen, halsband, armband, ringar och mycket annat. För många hundra år sedan gjorde människan smycken av enkla naturmaterial som till exempel sten, trä, djurben och olika hudar och läder. Dessa material förekommer fortfarande idag vid tillverkningen av smycken, men man använder i större utsträckning exklusivare material, som till exempel olika metaller (exempelvis guld och silver), ädelstenar (diamant och smaragd), halvädelstenar (mineraler och bergarter som anses relativt sällsynta och dekorativa), saltvattenspärlor, sötvattenspärlor och mycket annat som anses ha status.

Smycken har ofta under tidens historia använts av människor för att visa deras status i samhället. Ju fler smycken som prydde kroppen, desto högre samhällsstatus. Till exempel hade kungarna av igår väldigt mycket smycken runt hals, handleder och fingrar för att visa sin höga rang. I dagens samhälle råder nästan samma tendens, men eftersom det är mycket enklare än tidigare att få tag på smycken idag, så är det allmänt känt att ju dyrare smycken man har, desto mer välbärgad är personen. Detta gäller så klart inte alltid, men oftast är dyrare material dyrare i inköp vilket leder till dyrare smycken, ibland riktigt dyra, vilket är få förunnat att kunna bära. Diamant och guld anses mer eller mindre vara det mest ädla man kan bära.

Numera är kvinnorna de stora smyckesbärarna, även om män också bär en hel del olika smycken. Smycket har idag blivit en symbol för kvinnan, något som nästan varje kvinna inte kan vara utan.

Smycken finns numera i alla prisklasser, från hemmagjorda och handgjorda smycken till juveler och smycken av välkända smyckesdesigners. Söker man på till exempel Google på ordet smycken så får man upp en herrans massa träffar, vilket visar vilken boom det har blivit att skapa egna smycken och sälja dem online.

Article Source: http://www.svenska-artiklar.se


Marlene of Sweden började sälja smycken på Internet i början av 2006. Sedan dess har tusentals besökt marleneofsweden.se och många av dem har valt att handla sina smycken på vår sajt. Vår bas är i Malmö och Stockholm där tillverkningen till största del äger rum. Vi använder oss endast av material av högsta kvalitet, till exempel halvädelstenar, sötvattenspärlor och äkta Swarovski. All metall vi använder är garanterat fritt från nickel.

Please Rate this Article

 

Not yet Rated

Click the XML Icon Above to Receive Historia Articles Via RSS!