Warning: session_register() expects at least 1 parameter, 0 given in /home/giscomb/public_html/svenska-artiklar/article.php on line 35
Laga Stenskott
Svenska Artiklar, ditt artikelarkiv på nätet
Search:

Home | Diverse


Laga Stenskott

By: Henrik Lundin

Det har redan hänt de flesta av oss, att vi har kört på någon väg när vår vindruta plötsligt träffas av ett stenskott från bilen som kör framför oss. Det är nog en av de mest frustrerande sakerna som kan hända din bil om man också har i åtanke att en förhållandvis så liten skada faktiskt kan kosta en del pengar att laga.

Vad Kostar Det Att Laga Ett Stenskott?


Många människor tar med sig sin stenskottsskadade bil till något glasmästeri och beroende på om de är försäkrade eller inte så kan det kosta en del pengar att laga stenskottet. Däremot så behöver inte den enda utvägen vara att man behöver ersätta hela vindrutan när man lagar ett stenskott. I de allra flesta fall kan man använda sig av andra metoder som är mycket billigare. Om du är försäkrad så brukar det räcka med att du betalar självrisken.

Hur Är En Bilvindruta Uppbyggd?


En typisk bilruta är uppbyggd av minst två lager laminerat glas med lim inklämt mellan dem. Det här ger glaset styrka och om en olycka skulle inträffa så är limmet konstruerat för att hålla glaset samman och motverka att glaset överöser in i bilen och orsakar skada.

På grund av vindrutans lagrade struktur så är det oftast möjligt att laga stenskott eller sprickor utan att behöva ersätta hela vindrutan. Vanligtvis när du råkar ut för ett stenskott så är det bara det överliggande lagret med glas som blir skadat, och det underliggande lagret förblir oskadat.

Det här betyder att det är fullt möjligt att göra en bilruta mer stabil och att motverka så att stenskottsskadan inte blir värre. Om stenskottet istället har gått igenom mer än ett lager av glas, eller om skadan är positionerad rakt framför bilförarens synfält då bör du överväga att byta ut vindrutan fullständigt då det kan försämra synfältet för bilföraren.

Laga Stenskottet Så Snabbt Som Möjligt:

Om du råkar ut för ett stenskott så bör du laga det så snart som möjligt efter att skadan har uppstått. Om du låter det vänta för länge så kan stenskottssprickan sprida sig över hela vindrutan tack vare det tryck som uppstår av all luft som kommer emot glaset när du kör bilen. När sprickan sedan sprider sig på vindrutan så blir också glaset svagare och svagare vilket så småningom kan leda till att vindrutan krossas fullständigt vilket uppenbart är mycket farligt för både föraren och alla passagerare.

Hur Gör Man När Man Lagar Stenskott?

Metoden att laga ett stenskott eller en liten spricka i glaset är enkel om man har den rätta repareringsutrustningen. Även om olika glasmästare skiljer sig en del på vilka reparationspaket de använder sig av när de lagar stenskott så är själva metoden ungefär den samma.

När man lagar ett stenskott så sprutar man in resin in i sprickan under tryck för att fullständigt fylla ut alla tomrum. Därefter så kurerar resinet glaset snabbt genom att använda sig av ett speciellt ljus som gör så att det blir hårt som sten.

Om allt går som det ska så ska det inte bli någon förvrängning av synfältet när du lagar ett stenskott på en vindruta. I de allra flesta fall så förbinder sig resinet väldigt bra med kanterna på själva sprickan så att stenskottsskadan blir nästan helt osynlig.

Reparationspaket För Vindrutor:


Precis som att det finns små reparationspaket som är designat för en engångsanvändning, så finns det också större och mer professionella reparationspaket som innehåller tillräckligt med resin och utrustning för upp till 100 stenskottslagningar.

Ska Du Anlita En Glasmästare För Att Laga Ett Stenskott?

På grund av den enkla anledningen att det egentligen är ett ganska enkelt jobb att laga olika stenskott om man använder sig av de rätta verktygen, så finns det många glasmästare som erbjuder sig att fixa det här åt dig. Fast självklart till ett högre pris än om du skulle göra det själv. Hur som helst, genom att anlita en glasmästare som vet hur man lagar stenskott så blir det i alla fall mycket billigare än om du skulle betala kostnaden för en helt ny vindruta.

Säkerhet:


Vindrutan på din bil ska vara där för att skydda dig men den måste också vara så pass klar så att den inte försämrar ditt synfält. Återigen det är väldigt viktigt att du lagar ett stenskott eller spricka oavsett hur liten skadan än må vara för att säkerställa din och dina passagerares säkerhet, men också för att förebygga så att skadan inte blir värre och potentiellt kostar dig ännu mer pengar.

Article Source: http://www.svenska-artiklar.se

Marknadsföring av olika produkter och tjänster online som exempelvis: glasmästare, målerier, uterum och fönster. Mer info på: www.glasmastare.com.

Please Rate this Article

 

# of Ratings = 2 | Rating = 5/5

Click the XML Icon Above to Receive Diverse Articles Via RSS!