Svenska Artiklar, ditt artikelarkiv på nätet
Search:

Home | Ekonomi


Bluffaktura ett otyg

By: Juristen

Bluffakturor ska inte betalas.
En självklarhet i sig ett den inte ska betalas. Men många blufföretag lever delvis på småföretags rädsla att hamna få betalningsanmärkning.

Lika bra att reda ut begreppen på en gång. Betalningsanmärkning är inget som kronofogdemyndigheten utfärda eller skriver. Det är när information skickas från kronofogdemyndigheten till kreditupplysningsföretag som ordet betalningsanmärkningen dyker upp. För att kreditupplysningsföretagen ska få kalla det för betalningsanmärkningen måste kronofogden eller tingsrätten beslutat om att en viss person eller företag har en skuld att betala.

Får du en bluffaktura kan lugnt kasta den utan att få någon betalningsanmärkning. Skulle du få ett krav från inkassoföretag ska du ringa eller skriva till dem att du inte tänker betala får något som du inte har beställt eller fått.

Inkassoföretagen får i sådana fall inte skicka ärendet vidare till kronofogden. De måste stämma dig via tingsrätten. Hur stor chans är det att ett blufföretag läger dyra pengar på en advokat när de vet att de aldrig kommer vinna och få sina pengar.

Juridiken svart eller vit.
Juridiken är ibland svart och vit, för det mesta grå. När det gäller bluffaktura är juridiken svart och vitt. Du är inte skyldig att betala.

Skojare kan komma undan på grund av det är svart eller vitt. Om ordet ”faktura” inte finns på bluffakturan utan bara ge sken av att det är en faktura brukar polisen inte göra något. De tycker att det är för svårt att bevisa att det rör sig om ett bedrägeri. Finns det ordet faktura med eller någon annan formulering som uppmanar till betalning är det lättare för polis och åklagare att bevisa bedrägeri. Men tyvärr kommer de inte så långt med dessa ärenden.

Det enda som kan få slut på detta är att ingen betalar. Finns det inga pengar att tjäna upphör verksamheten.

Den som intresserad av att veta mer om bluffaktura så finns sajten Inkassohandboken på nätet som har information om inkasso och bluffakturor.

Article Source: http://www.svenska-artiklar.se

Jurist och tidigare konsult inom inkassobranschen. Numera skribent.

Please Rate this Article

 

# of Ratings = 3 | Rating = 4/5

Click the XML Icon Above to Receive Ekonomi Articles Via RSS!