Svenska Artiklar, ditt artikelarkiv på nätet
Search:

Home | Familj Och Relationer


Är du gravid??

By: jenny

Molande Värk och kissnödig
Börjar du plötsligt gå upp flera gånger per natt för att kissa kan du börja misstänka att du är gravid. Känner du dessutom lätta mensliknande värkar kan det vara så att du blivit gravid. Du kan ha ont och bli kissnödig för att livmodern växer och trycker på urinblåsan. Såklart kan det vara så att kissnödigheten beror på något helt annat, så som urinvägsinfektion t.ex. och värken kan också ha en mängd andra förklaringar än att du har blivit med barn.

Ömmande bröst
Redan innan du märker att din mens uteblivit finns det andra symptom som redan kan ha inträtt. Vissa känner att brösten börjar ömma. Detta beror på en förändring i brösten inför den kommande mjölkproduktionen. En del kan också få mörkare vårtgårdarna som ett tecken på deras graviditet. Märk väl att detta dock inte sker för alla. Om du är ljushyad märker du kanske att de fina näten av blodådror på brösten framträder mera. Kvinnor med små bröst kan märka en tydlig storleksökning redan tidigt. Om du redan har stora bröst syns det kanske ingen förändring i storleken på det här stadiet.

Ingen mens
Det absolut vanligaste sättet att upptäcka att man är gravid är att man plötsligt inte får någon mens. Det är bra att komma ihåg att mensen kan utebli en månad, oavsett hur regelbunden den varit förut, utan att man nödvändigtvis är gravid. Att mensen uteblir kan bero på tex pga stress, oro etc. Kom ihåg att du måste vänta minst en vecka efter din mens uteblivit innan du säkert kan lita på svar från graviditetstestet.

Illamående
Ett vanligt tecken på graviditet är illamående. Den här plötsliga känslan av illamående inträffar ofta tidigt på morgonen, när blodsockerhalten är låg men kan också komma på kvällen eller till och med vid andra tider på dagen. Somliga kvinnor blir bara illamående och känsliga för vissa dofter bl.a. matos, andra har riktiga kräkningar.Men det är viktigt att minnas att man också kan må bra och att detta inte innebär att något är fel.

Trötthet
Trötthet är ett av de vanligaste graviditetssymptom. Det är inte alls konstigt att kroppen påverkas och att du blir trött av de väldiga förändringarna i ämnesomsättningen som kommer igång under graviditeten Hela kroppen måste anpassa sig till att producera ett barn och detta resulterar ofta i trötthet. Många kvinnor klagar över extrem trötthet de första åtta till tio veckorna men man kan känna sig trött hela graviditeten.

Flytningar
Ökade flytningar är mycket vanligt när du är gravid. Vissa får ökade flytningar med en gång de blivit gravida. För de flesta kommer flytningarna dock lite senare mot mitten av graviditeten. Tyvärr finns det inte så mycket att göra åt flytningar. Det enda du ska vara uppmärksam på är att flytningarna inte har en skarp lukt och en konstig färg.

Nidationsblödning
Vissa kvinnor får en liten blödning, så kallad "nidationsblödning", i samband med att ägget fastnar. Detta sker då oftast cirka 5-8 dygn efter ägglossning, men den kan också komma senare. Vissa gravida upplever det som ett litet stick i livmoderns slemhinna. Om man får en sådan blödning så kommer den ca 5-8 dygn efter ägglossningen, men den kan även komma något senare.

Positivt graviditetstest
De enda som egentligen kan göra en tillräckligt kvalificerad gissning är graviditetstesten eller barnmorskan. Graviditetstest finns att köpa på Apoteket, Pressbyrån och flera andra ställen. Telefonnummer för att boka tid hos barnmorskan hittar du i telefonkatalogens blåa sidor.

Article Source: http://www.svenska-artiklar.se

Please Rate this Article

 

# of Ratings = 3 | Rating = 4.7/5

Click the XML Icon Above to Receive Familj och relationer Articles Via RSS!